ONBEZORGD BEVEILIGD

BRANDDEUREN

LOCKX
Slotenmaker

Branddeuren: een compacte gids.

Net zoals over veel andere onderwerpen, is er veel informatie over branddeuren te vinden op het wereldwijde web. Omdat we je graag helpen bij het vinden van de juiste, relvante informatie hebben we deze gids samengesteld. We nemen hier een kijkje naar de verschillende soorten branddeuren, wanneer een branddeur verplicht is, en andere handige topics!

Waarom een branddeur?

Brandwerende deuren houden uiteraard een brand in de hand. Ze zorgen ervoor dat een brand beperkt blijft tot een bepaalde ruimte. Een branddeur houdt een brand niet definitief tegen, helaas zal in veel gevallen ook de branddeur het ooit begeven. Gelukkig voorkomt een brandwerende deur dat de brand doorslaat naar aansluitende kamers. Doordat andere ruimtes langer brandvrij blijven, creëer je een veilige doorgang voor slachtoffers en hulpverleners. Om een lang verhaal kort te maken: een branddeur verhoogt je overlevingskansen bij brand.

Wat maakt een goede branddeur?

Branddeuren moeten voldoen aan allerlei normen, en moeten geplaatst worden volgens speciale voorschriften. Ga dus zeker niet zelf aan de slag met het installeren van je branddeur! Na plaatsing van je brandwerende deur kan gecontroleerd worden of alle voorschriften nageleefd zijn. Enkele belangrijke Belgische normen zijn de volgende:

Wanneer dit keurmerk aanwezig is op je deur, weet je zeker dat de branddeur voldoet aan voorschriften over zowel brandveiligheid (BENOR) als gebruik en duurzaamheid (ATG).

Deze norm waakt over de volgende zaken:

  • R (stabiliteit): alle bouwelementen moeten hun eigen stabiliteit behouden, en volledig kunnen blijven doen waarvoor ze gemaakt zijn.

  • E (vlamdichtheid): zo goed als mogelijk de doorgang van vlammen, hete gassen of rook beperken.

  • I (isolerend vermogen): wanneer het in aansluitende ruimtes (waar nog geen brand is) erg warm wordt, kan ook daar een brand beginnen. Dit willen we natuurlijk voorkomen! Daarom willen we dat de branddeur goed thermisch isolerend is.
  •  

Deze zegels zitten meestal aan de zijkant van je branddeur, en vertellen je meer over de kwaliteit van de deur.

Welke soorten branddeuren zijn er?

Type
Branddeuren

Bestaat er voor elk type deur een brandwerend alternatief? Eigenlijk wel. Of je nu een standaard draaideur nodig hebt, een schuifdeur om ruimte te besparen, een roldeur, of deurgehelen met zij -en bovenpanelen, alles is mogelijk.
Materiaal van je branddeur

Je denkt misschien al snel dat een brandwerende deur een grote, lompe deur is die zeer zeker niet bij je interieur zou kunnen passen… Gelukkig zijn er tegenwoordig branddeuren in alle soorten, maten, kleuren, én materialen. Zo heb je de keuze tussen onder andere metaal, inox en aluminium, maar ook houten deuren en deuren met beglazing komen voor in het assortiment!

Is een branddeur verplicht?

Het korte antwoord hierop: nee. Een branddeur is niet verplicht in België. In Nederland is hier een veel strengere wetgeving rond, en dit moedigen we alleen maar aan. Een branddeur is in sommige situaties echter sterk aan te raden.

Voor wie is een branddeur aan te raden?

LOCKX

Ten eerste raden we een branddeur aan voor iedereen die in een appartement woont, zodat jouw brandveiligheid minder sterk afhangt van de acties van een ander. Ga hierover zeker in gesprek met je verhuurder!

Voor bedrijven en plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen, restaurants, sporthallen, discotheken,… raden we een branddeur zeker aan. Het creëren van een veilige vlucht -en evacuatieroute is hier enorm belangrijk.

Technische ruimten zoals laboratoria en motorruimten hebben uiteraard ook veel baat bij het installeren van branddeuren.

veilige thuis met de familie
gezellig etentje

Voordelen van een branddeur

Energiezuinig!
En duurzaam

Doordat een branddeur thermisch isolerend is, kan je er ook van uit gaan dat in de winter de warmte van de verwarming niet verloren gaat. In de zomer geldt natuurlijk hetzelfde, met een goed geïsoleerde deur houd jij je woning iets makkelijker koel.

Korting op je verzekering

Wist je dit al? Sommige verzekeringsmaatschappijen geven korting op je verzekering, wanneer je kan bewijzen dat je een brandwerende deur in huis hebt. Vaak wordt gekozen om een branddeur te plaatsen tussen de garage en de rest van het huis.

Je kan een branddeur schilderen

Een branddeur kan je makkelijk schilderen! De chemicaliën in de verf doen niet af aan de integriteit van de deur, en je hoeft geen speciale verf te gebruiken. Wanneer jouw woonkamer toe is aan een nieuw kleurtje, kan de branddeur dus gewoon mee geverfd worden!

Let op de rest!

Een branddeur doet veel, maar niet alles. Wanneer je een branddeur in een “kartonnen” muur plaatst, ben je natuurlijk aan het dweilen met de kraan open. Houd altijd rekening met je muren, kozijnen, en andere structurele onderdelen. De vakmannen van LOCKX kunnen je hierbij zeker adviseren.

Heeft dit artikel bij jou iets aangewakkerd? Neem gerust contact met ons op. Samen kijken we naar de brandveiligheid in jouw woning of bedrijfspand.

Team Lockx

Contacteer ons

Ben je toe aan een veiligere omgeving voor jou en je gezin? Neem gerust contact met ons op. Samen gaan we op zoek naar veiligheidsoplossingen op maat.